- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
După un mare succes la Opera Regală din Londra, LEO HUSSAIN dirijează Enescu la Sala Radio!
În 2016, dirijorul britanic LEO HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului și a criticii.
Succesul său a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regală și de alte contracte în importante săli de concerte sau de operă europene. Un promotor activ al creațiilor lui Enescu, Leo Hussain a răspuns invitației de a dirija Enescu la Sala Radio.
Vineri, 1 iunie (19.00), dirijorul britanic va aduce în fața publicului bucureștean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio. Foarte rar cântată pe scenele de concert, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris și de aceea este de altfel subintitulată de compozitor ”a patra de școală”.
Un alt invitat special al serii este tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care la doar 25 de ani se bucură de un palmares internaţional impresionant. În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013, în Austria şi „Andrea Postacchini” 2012 – Italia. De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” Viena – 2014 şi, recent, a câştigat premiul „Carl-Flesch” la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.
Conceput în jurul personalității lui George Enescu, alături de simfonia enesciană, programul serii cuprinde și două lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziție la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.
Veți asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu același nume creată de dramaturgul Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale și Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoționante partituri scrise pentru vioară solo și orchestră. Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez, autor al celebrului Bolero: Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veți aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.